VOLUM MINIM BOILER

numar persoane

timp incalzire apa [ora]

consumul zilnic normat pe persoana [litri]

temperatura apei calde la punctul de consum [°C]

temperatura apei reci la intrarea in boiler [°C] 1)

temperatura apei calde din boiler [°C]

factor de supradimensionare 2)

caldura specifica a apei [kj/kg.k]

densitatea apei [kg/mc]

Volum minim boiler [litri]:

Sarcina termica pentru prepararea apei calde menajere [kW]:

INFO

1 - Temperatura apei reci

- In general temperatura apei reci vara este intre 12÷17 °C, iar iarna intre 5÷10 °C;

- Pentru calcule orientative se poate considera temperatura apei reci 10°C.

2 - Factor de supradimensionare

- Se va considera 1: in cazul utilizarii combustibililor clasici, a biomasei solide, a biogazului sau a energiei electrice;

- Se va considera intre 1.5÷2: in cazul utilizarii energiei solare sau a pompelor de caldura.

Formula de calcul

Vmin = Volumul minim al boilerului (litri);

n = Numarul de persoane;

Cz = Consumul zilnic normat pe persoana (litri);

tac = Temp. apei calde menajere la punctul de consum (°C);

tar = Temp. apei reci la intrarea in boiler (°C);1)

tb = Temp. apei calde din boiler (°C);

f = Factor de supradimensionare.2)

Qacm = Sarcina termica pentru prepararea apei calde menajere (kW);

cw = Caldura specifica a apei (kj/kg.k);

τ = Timp incalzire apa (ore);

ρ = Densitatea apei (kg/mc).